Ben aldırma yöntemleri, ben silme nasıl yapılır, ben sildirme ücretleri ve ben tedavisi gibi merak ettiğiniz tüm konulara bu yazımızda yanıt bulabileceksiniz.
Ben yüzlerce çeşidi olan bir sorundur. 1-2 mm olabildiği gibi 30-40 mm de olabilir, diğer taraftan düz olabildiği gibi kabarık da olabilmektedir. Bu gibi farklılıklarla çok çeşidi vardır.
Tedavi ücretini etkileyen bir çok faktör vardır bunlardan en önemlisi çeşididir.
Bunun yanı sıra kullanılacak teknoloji, uygulanacak yöntem lazer, radyo frekans, plazma, koter gibi, yine ameliyatta kullanılacak dikiş vs. gibi sarf malzemeleri gibi bir çok sebebe bağlı olarak değişir.
Ben aldırma ücreti en doğru şekilde muayeneyle tespit edilebilir, hasta kliniğe uzak mesafede ise ayrıntılı fotoğrafla da ücretlendirmek mümkündür.
İdea Klinik şubelerinde de ücretler tercihen muayenede netleştirilir ama gönderilen fotoğraf hastanın gelmeyi planladığı şubenin uzman doktoruna danışılarak da ücretlendirilmektedir.
Böylece gelmeden önce yaklaşık ödeyeceğinizi öğrenmiş olursunuz.
Ameliyatsız Yöntemlerle Ben Aldırma
Ben aldırma işlemi günümüzde çeşitli yöntemlerle ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yöntemler;
Radyo Frekans Ben Aldırma İşlemi
Radyo frekans lazerle tedaviden sonra geliştirilmiş tedavi yöntemidir, Türkiye’de ilk defa 20 yıl önce İdea Klinikte kullanıma başlanmış, alınan mükemmel sonuçlardan dolayı tüm Türkiye’ye yayılmıştır ve bir çok klinik kullanmayı öğrenmiştir.
Lazerin, plazmanın ve elektrokoterin kullanıldığı benlerin tedavisi yapılabilmektedir, hatta ameliyat önerilen benlerin de %95’i radyo frekansla ameliyatsız bir şekilde alınabilmektedir.
Radyo frekans işlemi 1-2 dakikada tamamlanmaktadır. Ucu çok sivri cihazla ben çeyrek mm’lik tabakalar halinde alınır, temiz zemine ulaşana kadar temizlenir. İşlem kesin sonuç verir ve alınan ben tekrar ortaya çıkmaz. İşlemden aylar sonra %3-5 ihtimalle ikinci seansa ihtiyaç duyulabilir, ikinci seans uygulanırsa ücret talep edilmez.
Radyo frekans çok hafif düzeyde acı verir, o kadar ki bölgesel uyuşturmaya ihtiyaç duyulmaz, hatta bölgesel uyuşturucu yapılırken olan acıdan daha az acı olur.
İyileşme tamamlandığında genellikle fark edilir düzeyde iz kalmaz (1).
Lazerle Ben Aldırma
Etkinliği radyo frekans kadar olmasa da popülerliği radyo frekanstan daha fazladır çünkü daha eskiden beri uygulanan bir yöntemdir (2) .
Kullanılan bir çok lazer türü vardır. İPL, karbon dioxsit, erbium, fraksiyonel lazer gibi bir çok lazer kullanılmaktadır.
İPL lazer sadece koyu renkli ve deriden kabarık olamayanlara uygulanır. 3 – 4 hafta aralarla seanslar halinde uygulanır, yok oluncaya kadar devam edilir. Yara olmadan ince bir tabaka kalkar.
Diğer lazerler o anda yakara etkili olur. Yüksek ısı taşıyan lazer ışığı bene tutulur, ben yanar, istenilen derinliğe inene kadar lazerle yakma işlemi sürdürülür.
Benin büyüklüğünde bir yara oluşur, bu yara büyüklüğüne göre değişen bir şekilde 10 – 20 günde düzelir. Sonraki 2 ay kadar pembelik dönemi olur. Pembelik dönemine hipervaskülarizasyon dönemi denir ve kendiliğinden düzelir.
Hipervaskülarizasyon dönemi her ben alma işleminden hatta her tür yaralanmadan sonra görülen fizyolojik bir süreçtir.
Kalacak iz miktarı diğer ameliyatsız yöntemlerle yaklaşık aynıdır.
Lazerle Ben Aldırma Fiyatları
Aslında ücretler yönteme göre değil, benin yapısına ve daha da önemlisi gidilen kliniğin fiyat politikasına bağlıdır. Sağlık eğitimi dahi almamış uygulayıcıların çalıştığı ultra lüks döşenmiş bir güzellik merkezinde 4000 TL ye alınan bir ben dermatoloji uzmanı bir doktor tarafından 2000 TL ye alınabilir. Burada hastaya hizmetle birlikte imaj da satılmaktadır.
Lazerle ben alma ücretlerini ilgili kuruma fotoğraf göndererek yaklaşık veya direk muayene ile netleştirebilirsiniz.
İdea Klinik şubelerinde net ücrete yakın bilgiler online olarak verilmektedir.
Plazma Pen Ben Alma
Plazma enerjisi kullanılır daha doğrusu elektrik enerjisiyle derinin en üst tabakası süblümasyonla plazmaya dönüştürülerek leke yok edilir. Benden çok yüzeysel lekeler için kullanılır, ben almada yetersiz kalır ve hastanın beklentisi gerçekleşemez.
Uygulaması tecrübeli ellerde son derece kolaydır ve ciddi bir sorun yaşanmadan güzel sonuçlar alınabilir. Daha çok el üstü ve yüz bölgesindeki güneş lekelerinin tedavisinde kullanılır. Deri üstündeki çok ince kahverengi tabaka uzaklaştırılır.
Plazma ben kolay ulaşılabilir bir cihaz olsa da ciddi kötü sonuçlara neden olabileceğinden plazma pen konusunda tecrübeli doktordan hizmet alınmalıdır.
Koterle Ben Yakma
Bir tür dağlama yöntemidir, elektrokoter de denir. Elektrik arkıyla tabakalar halinde yakarak uzaklaştırılır (3). Radyo frekansın kullanıma girmesiyle koter kullanımı azalmıştır. Uygulama alanının kenarında oluşan yanık (lateral termal hasar) daha fazla olduğu için iz kalma ihtimali de fazladır. Dikkatli kullanılmalıdır.
Ben Aldırma Ameliyatı
Devlet hastaneleri daha çok büyük ameliyatlarla uğraştığı için benle uğraşmak istemezler ama hasta ısrarcıysa bu durumda küçük ameliyathanede keserek alırlar (4).
Özel kliniklerde durum daha farklıdır daha doğrusu yaklaşım çok farklıdır. Eğer hasta cerrahi işlemler yapılan bir kliniğe gittiyse klinik çalışanı hastaya ameliyatsız tedavi önermek yerine “ameliyat” kelimesinin büyüsünü kullanarak çok daha yüksek tedavi ücreti talep edebilmek için ameliyat önerir.
Olayın ekonomik yönünden çok hasta memnuniyetini ön planda tutan klinikler daha çok teknolojik yöntemlerle yapılan ameliyatsız yöntemleri önerir ve uygular. Ameliyatsız tedavi edilebilecek birçok ben bu mantıkla ameliyatla alınmaktadır. Burada doktorun diğer yöntemleri bilmemesinden dolayı inancı bu şekilde de olabilir.
Şu rahatlıkla söylenebilir; ameliyatla alınan benlerin % 90 ı ameliyatsız yöntemlerle çok daha kolay ve ameliyat izi kalmadan alınabilir.
Gittiğiniz klinik size “ameliyatla almak gerekir” derse inatla bunun nedenlerini öğrenin ama hemen karar vermeyin, o klinikten ayrılıp ağırlıklı olarak ben tedavisi ile ilgilenen özellikle ameliyatsız yöntemleri de uygulayan bir başka klinik veya doktordan ikinci bir görüş alın ve ikisinin kıyaslayıp sizce doğru olan yöntemi uygulayın.
Devlet Hastanesinde Ben Sildirme Yapılıyor mu?
Devlet hastaneleri ağırlıklı olarak hastalıkların tedavisiyle uğraştığı ve beni hastalık olarak değerlendirmediği için çok ilgilenmez ama hasta ısrar ederse ameliyatla alma işlemi yapılır. Ameliyatla alındığında ameliyat izi, normal dikiş atıldıysa kesik izi yanlarında dikiş izi de kalır.
Bu izler genellikle hastayı aldırdığına pişman edecek kadar hatta benin kendisinden daha kötü görünür. İşi ucuza getireceğim derken ömür boyu taşıyacağınız bir iz oluşturup pişmanlık duymamak için yöntemleri ve sonuçlarını iyi araştırmalısınız.
Ben Silme Kremi Var mı?
Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış, eczanelerde satılan, doktorların reçete ettiği bu amaçla kullanılan bir krem yoktur ama şarlatanların cirit attığı tokatlayacak saf insan aradığı internette özellikle de instagramda çok sayıda krem vardır.
Çoğu bitkisel adıyla satılan bu kremlerin hepsi yoğun asit içermektedir ve bir damlası bile kenara kaçsa berbat yanık izine neden olmaktadır. Yine bu kremlerin hiçbirisi Sağlık Bakanlığı’ndan tedavi amaçlı ruhsat almamıştır.
Bütün hastalıklarda olduğu gibi bilimin ışında kalın ve bilimin önerdiği yöntemleri kullanın.
Ben Silme İşlemi Acıtır mı?
Sinek ısırması gibi acır demek yerinde olur. Hastaların %99’unda uyuşturmaya ihtiyaç olmaz, %1 kadar canı çok tatlı kişilerde uyuşturmaya ihtiyaç duyulur.
Uyuşturulmadığında oluşacak hafif acıya katlanmak daha doğru bir yaklaşım olur. Benin altına uyuşturucu enjekte edildiğinde şişer ve yapısal değişikliğe neden olur. Bu şişme ikinci seans ihtimalini arttırır.
Lazer epilasyon gibi işlemler öncesi uygulanan lokal anestezik kremler beni alırken işe yaramaz çünkü bölgesel uyuşturucu kremler çok yüzeysel bir uyuşukluk sağlar ve yetersiz kalır.
Yüzdeki Benleri Sildirme İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Deride olan bir sorun olduğu için hastaların aklına ilk olarak dermatoloji yani cildiye gelir. Türkiye’de özellikle devlet hastanelerinde cildiye polikliniklerinde krio ya da krioterapi denilen dondurma işlemi yapılır. Dondurma ile ben aldırma işlemi yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle ben tedavisine yoğunlaşmış uzman doktorların pek kullanmadığı bir yöntemdir.
Aslında hangi bölüme gidildiğinden çok gidilen klinikteki teknolojik birikim daha önemlidir. Cerrahın hizmet verdiği kliniklerde genellikle ben aldırmaya yönelik teknolojilerin hepsi olduğu için bu tür kliniklerde aldırmak daha iyi sonuç alınmasını sağlar. İdea Klinik 7 şubesinde de lazer, radyo frekans, elektrokoter, plazma ve gerektiğinde ameliyat yöntemi kullanılmaktadır.
Benden Parça Alınması (Biopsi)
Biopsi de denilen parça alınma işlemi tüm hastalıklarda şüpheli durumu mikroskop incelemesiyle kesin teşhise götürmektir. Parça alınır patoloji uzmanı tarafında incelenir ve parça alınan benin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu kesinleştirir. Hastayı ameliyata ikna etmeye çalışan klinikler hastaya “beni inceletebilmemiz için ameliyatla almamız gerekir” gibi bir yaklaşım sergilerler.
Bu yaklaşım bilime de, mantığa da, işin pratiğine de aykırıdır çünkü beni incelemek için almak gerekmez.
Benden bir parça koparıp incelenip ameliyatsız alınabilir veya dermal punch denilen aletle incelenecek kadar parça alınıp ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir.
Nasıl karaciğer hastalığını teşhis etmek için karaciğeri değil küçük bir parçasını almak yeterli oluyorsa aynı durum benin incelenmesi için de geçerlidir.
Eğer benin gözle, lopla veya dermatoskopla muayenesinde kötü huylu olabileceği yönünde buldu ya da şüphe varsa dermal punch ile parça alınır, tedavi tamamlanır ve biopsinin inceleme sonucuna göre yol çizilir.
Ben dermatoskopla, lopla veya gözle muayenede tamamen iyi huylu görünüyorsa ama hasta emin olmak için parça alınmasını istiyorsa, iyi huylu görünse bile yine parça alınır, incelenir ve sonuca göre davranış sergilenir.
Biyopsi Fiyatları Ne Kadar?
Kliniklerimizde dermal punch veya cerrahi olarak parça alınmaktadır, tedavi yapıldıysa ayrıca biopsi almak işlemi için ücret talep edilmez. Tedavi yapılmayacaksa yani sadece parça alınması isteniyorsa bu durumda tedavi ücreti kadar parça alma ücreti alınır.
Alınan biopsinin patolojik incelemesi patoloji uzmanı tarafından yapıldığı için biopsi materyali uygun sıvı içinde laboratuara gönderilir. Patoloji uzmanının inceleme ücreti parçanın büyüklüğüne göre 500 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Bu ücretler 2023 tarihinde geçerli ücretlerdir. Enflasyon sebebiyle yıllar içinde değişebilir.
Ben Aldırmak Zararlı mı?
Bu sorunun cevabı kesindir; asla zararlı değildir. Halk arasında “beni aldırırsan kanserleşir” veya “bıçak değerse kanserleşir” gibi akla, mantığa ve bilime tamamen aykırı bir yanlış inanış vardır.
Bu güne kadar yapılan milyonlarca ben tedavilerinden sonra böyle bir şeye rastlanmamıştır ve rastlanması için sebep yoktur.
Şunu iyi anlamak lazım bir dokuda kanser gelişmesi dokunmakla günler içinde olmaz, kanser gelişmesi yıllar alan bir durumdur.
Ben aldırmanın zararı olmadığı gibi benin varlığından kaynaklanan riskler de sıfırlamak gibi etkisi vardır, yani ben alınınca kanserleşmez tam tersi kanserleşme riski de ortadan kaldırılmış olur.
Peki bu yanlış inanış nerden gelmektedir? İzahı kolay ve şöyle; on binlerce kişi benini aldırır, hiçbir sorun yaşamaz. Kanseri olan biri benini aldırmaya gider bakar ben değil kanser olduğunu anlar, panik yapmaması için hastaya “bu beni almak, alınan parçayı da incelemek gerekir” der. Aynı doktor hastanın ailesine gerçek durumu anlatır ve biopsi alır.
Alınan parça incelendiğinde doktorun öngördüğü gibi kanser çıkar, hasta üzülmesin diye yine hastaya “benini aldık” der ama ailesine gerçeği söyler. Bir süre sonra kanser olması sebebiyle ek sorun çıktığında bir hasta tanıdığı yüzlerce kişiye “benimi aldırdım kanserleşti” şeklinde yanlış bilgi aktarır ve sonuçta yanlış bilgi yayılır.
Referanslar
1- Bosniak, S., & Cantisano-Zilkha, M. (2001). Radio-surgery: A 25 year history of scarless mole removal. Operative Techniques in Oculoplastic, Orbital and Reconstructive Surgery, 4(2), 109-112.
2- Nadgaran, H., & Mahmoodi, M. (2012). Photothermal Effect of Laser on Mole Removal: Analytical Model and Laser Suitability. Journal of Biomedical Physics and Engineering, 2(1).
3- Mirza, S. (2009). Benign skin tumours. InnovAİT.
4- Tursen, U., Kaya, T. I., & Ikizoglu, G. (2003). Surgical approach to benign small papular and dome‐shaped melanocytic naevi on the face. Journal of Cosmetic Dermatology, 2(3‐4), 175-179.